29 november 2009

29/11, Min första "Avspark" som kursinstruktör...

Fortuna FF, som är en sammanslagning av Rydebäcks IF och Listorps IF, har sin enkla men gemytliga klubbstuga i Rydebäcks centrum. Det var här som jag skulle hålla min första Avsparks-kurs och detta internt i deras föreningen med nyblivna tränare som ansvarade för yngre lag.
Kvällen innan hade jag och dottern varit på plats och förberett lokalen, lagt ut deltagarmaterial och möblerat.
Efter två sena återbud kom det 10 deltagare och då de flesta kände varandra innan kom grupp-diskussionerna snabbt igång.
Jag började med min inledning på 40 minuter där jag presenterade mig och deltagarna presenterade varandra efter intervjuer, tränarutbildningen gicks igenom och likaså agendan för dagen.
Därefter var det praktik i knappt en timme ute på konstgräset med metodik och övningar anpassade för barn under 7 år.
Väl inne i klubbstugan körde vi på med lite Ledarskap samt FSLL, Fotbollens Spela, Lek och Lär. Fika och lunchen hade Fortuna ordnat väl och allt sköttes med bravur.
Efter maten var det ett långt praktik-pass i 2,5 timme. Jag körde tematräningar för barn upp till 7 år och sedan för 8-9 åringar. Allt flöt på bra och jag visade även flera egna övningar förutom de som fanns i utbildningsmaterialet, vilket uppskattades!
Oturligt med en halvtimma kvar var det en deltagare vars hälsena gick av och han fick köras till akuten. Det blev ett avbräck men vi kunde ändå avsluta praktiken på ett gott sätt.
I den avslutande lektionen kände jag att jag inte hade tillräckligt med material att köra på, tyvärr. Troligen hade jag tagit upp en gruppdiskussion i en tidigare lektion...
Överlag tycker jag att min första kurs får klart godkänt.
Då jag gått flera utbildningar och suttit som "elev" på andra sidan, var det mycket intressant att nu få leda en kurs. Man lär sig mycket i diskussioner, man lär av andras erfarenheter och att få dela med sig av sina egna upplevelser känns inspirerat.
I utvärderingarna efteråt från deltagarna fick jag, VG, väl godkänd!

28 november 2009

28/11, Påarps-cupen P14...

En tidig samling i Påarps-hallen för cupspel i Stora Påarps-cupens P14-klass. En förberedelse inför HM i 5-a-side för P96.
Det höll nästan hela vägen men i finalen var P95:orna i HIF lite för starka.
  • Final HIF- HIF P14 1-3
  • Semifinal HIF- Asmundtorps IF 1 6-2
  • Gruppspel HIF- Asmundtorps IF 2 6-2
  • Gruppspel HIF- Billeberga/Tågarp AIK 7-1
  • Gruppspel HIF- Påarps GIF 2-2
Totalt sett en hyfsad insats där killarna emellanåt glänste med ett snabbt och effektivt spel. Passningarna måste bli kvickare och rörelse utan boll större och mer intensiv.
4 januari är det dags för HM, träningar fram tills dess visar vilka nio som ska ska vara med.

8 november 2009

6-8/11, GAIS Open...

... GULD!
Med en seger, en oavgjord och en förlust i gruppspelet tog HIF P96 sig vidare till A-slutspelet och där gör laget tre toppen matcher och kan rättvist ta hem cupen.
Den fotboll killarna presterar nu och som jag vet att de kommer att bli bättre i med tiden, är en fotboll man som åskådan blir "beroende" av, nåt man vill se igen. Jag tror oxå att den håller kylan borta, man rycks med och kan inte stå still ;-)
Man blir även lyrisk som ledare då motståndarlagen match efter match kommer och säger att HIF-laget spelar en fantastisk fin fotboll och att den är bland det bästa de sett...

I den så viktiga första matchen mötte vi Bollstanäs SK och tog det ett tag innan vi kunde ta kontroll över matchen men vi hade ingen riktig klar målchans.
I andra halvlek kommer så laget igång med sitt passningsspelet och de skapar flertalet klara målchanser. Bollstanäs spelar 4-4-2 med två snabba killar på topp som ofta får långbollar i ytan bakom våra backlinje men som vi har full koll på. Vi vinner rättvist med 3-1.

I andra matchen i gruppen mötte vi Karlsunds IF och även detta lag spelar en "Drillo-fotboll" med två stora killar på topp som matas med långbollar. HIF-killarna har dock viljan att spela sitt spel och skapar flertalet klara målchanser med både ribba och stolpar i vägen. I andra är det ett jämnt bollinnehav lagen emellan och sett till klara målchanser har vi tre gånger fler än dem. Matchen slutar dock 1-1.

I tredje matchen möter vi Gothia Cup-vinnarna i P96 2009, Lärje/Angereds IF och vi får här möta ett spelande lag. De har snabba och tekniska killar som rullar en kvick fotboll. Vi får tufft motstånd men har ändå viljan och modet att spela vårt eget spel. Det är en fartfylld och spelteknisk match som visas upp på Kvibergs konstgräsplan.
Då Lärje/Angered förlorat båda sina föregående gruppspels matcher och hade inget att spela för, kunde de kanske därför spela ut hela sitt register. (kanske har de svårt att möta "Drillo-lag...") Vi behövde i alla fall en poäng för att gå vidare till A-slutspel. Vi ligger under med 0-2 i halvtid.
Killarna reducerar ganska tidigt i andra men vår forcering i slutet för att nå ett oavgjort resultat hjälper inte. 1-2 målet gjorde ändå att vi klarade andra platsen i gruppen med ett måls skillnad... ("- ett bra lag har tur, eller...")

På lördagskvällen tog vi HIF-bussarna in till Göteborgs centrum och ett tänkt bio-besök. Tyvärr var det fullbokat på de filmerna som killarna vill se och vi vände åter till bussarna för hemfärd men fann på vägen tillbaka en bowlinghall vid Valhalla badet som vi valde trots en del missnöje. Det visade sig ändå bli en lyckad afton med en tuff bowling-tävling (inte svårt med 16 vinnarskallar i laget) och flera goda skratt. Kvällen avslutades med prisutdelning på skolan för individuella priser, lagpriser och stil-priser.

En tidig väckning på söndagsmorgonen kl. 06.30, frukost i Bamba och en stundande kvartsfinal 09.00 mot BK Näset i ett 7-gradigt, molnigt men vindstilla höstväder på Kvibergs IP.
BK Näset, som i somras var i final i Eskils-cupen, spelar ett typiskt 4-4-2 system med två snabba och löpvilliga killar på topp. Vår backlinje som från första stund har agerat moget och konsekvent i sitt uppträdande hade inga större problem med Näsets anfall. Vi kunde ofta spela vårt passningsspel genom mittfältet och komma i flertalet målchanser. Vi vinner klart med 4-0.

Innan semifinalen fick vi en god lunch och 30 minuters sömn innan vi så klev in i semifinalen mot IF Brommapojkarna klockan 13.15.
Vi gör ännu en topp-match där vi åter har viljan och modet att lira boll. I vårt anfallsspel utnyttjar killarna spelbredden, speldjupet och framför allt finns det en god spelbarhet (rörelse) på alla i laget. I försvarsspelet finns det en stabilitet och trygghet och där vår press börjar högt upp och snabbt efter bollförlust. Att man sen fyller på och ger understöd om pressande kille blir bortgjord gör att motståndarna aldrig får en lugn stund att bygga sina anfall.
Vi kontrollerar matchen under alla 50 minuterna och kan rättvist vinna med 4-0.

Åter till skolan för en stunds vila och en smörgås. Städning och tömning av skolsalen och avfärd till finalen klockan 17.30 mot IK Kvarnby.
Kvarnby som vi mötte i semifinalen i Eskils-cupen i somras, en semifinal som slutade 0-0 och förlust i efterföljande straffsparks tävling och där Kvarnby senare vann finalen mot BK Näset. Kvarnby är ett spelande lag med duktiga spelare som har en god teknik, rörelse och god fart med boll.
Med detta i bagaget och stärkta av ett fantastiskt HIF-spel fram till finalen började så matchen i ett grymt tempo. Vi var laget som styrde spelet och ägde det till större delen i första halvlek. Första målet var ett riktigt fint spelmål som startas från backlinjen genom mittfältet, ut på andra kant och för ett distinkt inlägg med ett snyggt avslut.
I paus är killarna på ett gott humör och ger varandra beröm. Vi vill ändå se att man fortsätter med taktiken och att man inte börjar "fega".
I andra kommer så Kvarnby med stor frenesi och kan efter vi fått tre skador på Jonathan, Erik och Jonathan reducera till 2-1. Trots att Kvarnby jagar en kvittering har vi ändå ett eget anfallsspel och kommer i ett par målchanser varav ett par är klara sådana. Ett signum i denna match och genom hela turneringen är att de killar som är avbytare och kommer in visar att de vill kriga om en plats i 11:an.
Vi håller ut och kan vinna rättvist med 2-1!
Efter en lång helg och sex matcher, alla med en riktigt trevlig HIF-fotboll får killarna släppa loss och glädjen är stor.
GRATTIS till en lyckad turnering!

Resultat;
  • Sön 8/11-09 17:30 HIF - Kvarnby IF, 2-1, final
  • Sön 8/11-09 13:15 HIF - IF Brommapojkarna, 4-0, semifinal
  • Sön 8/11-09 09:00 HIF - BK Näset, 4-0, kvartsfinal
  • Lör 7/11-09 15:00 HIF - Lärje/Angered IF, 1-2
  • Lör 7/11-09 10:00 HIF - Karlslund IF, 1-1
  • Fre 6/11-09 18:00 HIF - Bollstanäs SK, 3-1
---------

På samlingarna, innan finalmatcher, laddade vi med Dick T. ;-)

Texten inför kvartsfinalen BK Näset, söndag 8/11, 08.00;
Det är upp till bevis för er idag
ni har tillsammans tagit er hit som ett HIF-lag
med en inställning som på var & en är 100 procent
kanske kan det vara det bästa som er hänt
Vi vill idag se att ni kan & vill lira boll & bakåt hos Pontus släppa in noll
framåt gör ni mål med full koll
Vi ledare har från lagen vi mött fått höra
att ni är bland de bästa & att ni era matcher kan föra
Imorgon är det en helt vanlig skoldag
därför är det idag som det ska bli er lyckodag
Ut & ge järnet & visa att ni alla matcher vill vinna
markera, var spelbar, utmana, passa & ni kommer målet att finna
Ut på planen & visa att ni är bäst
så ikväll när vi hemåt far, kan ha en redig fest…

Texten inför semifinalen IF Brommapojkarna, söndag 8/11, 13.15;
Ert eget mål var att komma bland de bästa tre
efter det fina spelet mot Näset, är nästa lag på tur BP
den bästa present ni till er far kan ge
är att höja målet, vinna allt & bara låta det ske
med rätt inställning & ett hårt jobb på alla
rör dig utan boll, visa & på den kalla
Låt glädjen att lira boll vara prio ett
så kommer ni att vinna allt, rätt & slätt…

Texten inför finalen IK Kvarnby, söndag 8/11, 17.30;
Grattis till en riktigt välförtjänt finalplats
nu gäller det att ta nya tag & ny sats
för, i en final tar vinnaren allt
tvåan får stå bredvid & tycka att det är trist & kallt
Nu är det än mer tro & vilja att ni lirar just ert spel
än mer rörelse utan boll & att det är ok att göra fel
Ut på plan & visa ett stort rött hjärta
så att vi alla på hemfärd kan fira & fjärta…

7 november 2009

6/11, UEFA Advanced - Uttagningskurs....

Skånes FF har som enda distrikt en uttagnings-kurs för de som söker till UEFA Advanced tränar-utbildning. Något jag anser vara bra då det på denna kurs varierade en del i kunnande och utbildning. Jag sökte för att se om mina kunskaper och erfarenheter räcker till för att bli antagen.
Vi var 11 tränare på kursen och alla skulle hålla ett 15 minuters teoretiskt anförande samt 25 minuters träningspass med en övningstrupp från Eslövs fotbolls-linje. Tränarna var från skiftande miljöer, allt ifrån "gamla" seniortränare till nyutexaminerade i UEFA B samt några juniortränare från bättre skånska lag.
-
Teoriuppgift...
Mitt sätt att spela anfallsspel…
… och försvarsspel vill jag likna med en blomma som på dagen blommar ut och visar upp sin prakt, ”öppnar upp sig, utåt” (dvs. anfallsspel) och på natten drar ihop sig, ”sluter sig, inåt” (dvs. försvarsspel) .”
I anfallsspelet ska ytterbackar agera offensivt och tillsammans med ytterforwards utnyttja kanterna framåt och utåt.
Alla mittfältarna ska vara med i offensiven och helst i sista tredjedelen.
Även mittbackar får komma med fram i anfallen men att de kommunicerar för understöd.
Forwards ska ha god spelbarhet och variation i sina löpningar (även en målsättning att starta en hög och tidig press vid bollförlust).Jag vill att mitt lag spelar en anfallsinriktad fotboll. Jag vill se glöd i spelarnas ögon och en fotbollsglädje på alla, både i träning som i match. Spelar vi en anfallsglad och rörlig fotboll med spelglädje kommer vinsterna naturligt. Givetvis måste alla ta sina försvarsroller men jag uppmuntrar till "offensivlusta".
Spelsystemet jag föredrar, idag, är 4-3-3. Där finns det ett centrerat mittfält med spets bakåt, (kan ändra till att ha spetsen framåt) där den centrala mittfältaren, balansspelaren, är den som ofta ska söka passningar och fördela bollen vidare.
På träning och i match uppmuntrar och visar jag spelarna att söka och finna trianglar och diamanter i bygget av sitt anfallsspel. Att spelare utan boll tar löpningar både i djup och sidled för att skapa yta dels åt sig själv men även åt medspelarna.
(Visa; Spelsystem och bygget av anfall genom trianglar & diamanter)
-
Hur jag tränar fys med mitt lag…
Syftet med min fysträning är att i första hand förebygga skador och i andra hand att bli starkare i kroppen.
Metoderna som jag använder är koordinationsträning med balans- och teknikövningar, knäkontrollsträning med styrkeövningar för fotleder, knäleder och bålen samt styrkeövningar för övrig kropp.
Koordinationsträningen och knäkontrollen görs separat en gång i veckan i 15-25 minuter/tillfälle (gärna lite innan träningstiden börjar) och är förlagda till början av träningspasset för bästa resultat (utvilade spelare).
Den övriga styrketräningen använder spelarna mestadels kroppen som belastning (armar, mage, bröst och rygg).
-
Min ledarfilosofi…
Tre ord; - Trygghet, medvetenhet & engagemang.
Varje spelare i laget ska känna trygghet i sin fotbollsmiljö, i gruppen och med sin fotboll.
Känner han sig trygg, vågar han mer göra det han tror på och tro på det han gör. Han tillåter sig själv (vågar) att misslyckas för att kunna lyckas!
Att man som enskild spelare trivs, att man går till träning och match med glädje för att kunna prestera och utvecklas som bäst.
Att man som ledare försöker få var och en att känna trygghet och fungera väl i gruppen – då blir laget starkt! (”en kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk…”)
Finns även tryggheten i de andra delarna runt fotbollen (socialt, skola), presterar man bättre på plan och utvecklas bättre.
Att man som spelare är medveten om att man kan påverka sin egen fotbollsutveckling genom att träna på egen hand.
Att man som enskild spelare är medveten om att ”jag är bra först då jag gör de andra bra”. Jag uppmuntrar individualister men en spelare som visaren positiv inställning, vilja och hjärta mot sina medspelare lyfter de andra likväl som sig själv.
Att man som ledare är medveten om vad man talar om (kunskap om det man lär ut).
Att man som ledare söker nya kunskaper och att man kan finna denna kunskap och erfarenhet bland andra ledare kanske i egna klubben och även bland ledare i andra klubbar.
Att engagemang och inställning har stor betydelse både för den egna utvecklingen som för lagets.
Att man strävar efter att höja sitt engagemang både på träning och i match för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare.
Att ledarna runt laget visar inlevelse och engagemang i allt som rör den enskilde spelaren och laget.
-
Resonemang kring upplägget av träningspasset…
Jag använder alltid tema vid planering av mina träningspass och dessa teman bestämmer vi ledare tillsammans på vintern inför nästkommande år (kan justeras i efterhand).
Varje tema används c:a en månad (försvarsspel, anfallsspel, enskilda tekniker, koordination, knäkontroll, löpteknik och fysträning ska användas).
Då min filosofi betecknas av passningsspel, offensivlusta och spel genom mittfältet anpassar jag en hel del av mina övningar i denna inriktning.
I träningspasset vill jag att övningarna ska gå från isolerade till funktionella. Det är en fördel om även uppvärmningen har temat i sig. Viktigast är dock att temat genomsyras i alla övningarna.
Vidare ska spelsystemet vara en grundtanke och finnas med i tänket i övningarna.
Hänsyn ska även tas till åldern i truppen. (övningstruppen idag är ”10 pojkar + 1 MV”, dvs.10-15 år?)
Viktigt att även skriva ner fler instruktionspunkter än man kommer att använd och att våga bryta en övning och lyfta fram dessa för att nå syftet med övningen.
-
Träningspasset - Uppvärmning & Teknikmomentet...

UPPVÄRMNING
VAD: Uppvärmningsövning i spelbarhet ,spelavstånd & passning.
VARFÖR: Förbättra anfallsspelet i rörelse och passning.
HUR: V-F-V
ÖVA:
Organisation: Bollar, koner, 15 x 25 meter.
Anvisningar:
1 - Hälften med boll som driver boll i ytan.
- Spelare utan boll löper & kallar på boll , mottagning & fortsätter att driva i ytan. (Tid c:a 3 minuter - Vila)
2 - Samma som 1, efter första passning tar spelaren ny löpning för väggpass. Han fortsätter sen driva i ytan.
- Spelare utan boll söker ny medspelare.
- Byt spelare med boll efter 2 min. – Vila
3 - Samma som 1, efter första passning tar spelaren ny löpning för överlappning på valfri sida om spelare med boll. Han fortsätter sen driva i ytan.
- Spelare utan boll söker ny medspelare.
- Byt spelare med boll efter 2 min. – Vila
Instruktionspunkter:
Pass i marken (träffa mitt på boll, timing till boll).
Sök ledig ytan för passning.
Fart & noggrannhet i passningarna.
Visa & kalla på boll.
Tempoväxla efter passning.
SAMMANFATTA: Vad har vi tränat? Hur kan vi omsätta detta i match?
Tid: 15 minuter.
-
TEKNIKMOMENT
VAD: Teknikövning , Y:et, pass/mottagning , spelbarhet & spelavstånd.
VARFÖR: Förbättra anfallsspelet med passningar och rörelse.
HUR: V-P-F
ÖVA:
Organisation: 2-3 killar/kon, bollar, 15 m mellan koner.
Anvisningar:
A:
- Nedre led passar mittled (avledande löpning ).
- Mittled tar emot och vänder i en rörelse.
- Passar till bortre led (avledande löpning ), tar emot och driver boll med tempo till nedre ledet.
B:
- Nedre led passar mittled (avledande löpning )som tillbakapassar.
- Nedre led passar en lång pass till bortre led (avledande löpning)
- Bortre led passar mittled (avledande löpning), väggpassar tillbaka
- Bortre led tar emot och driver boll med tempo till nedre ledet.
Instruktionspunkter:
Försök komma halvt rättvänd, (förklara & visa, ”rygg mot långsidan”).
Kvalitet i pass (träffa mitt på boll + titta på boll vid tillslag).
Fart & tempo i passningarna.
Visa & kalla på boll.
Ge positiva bilder… Peppa i pass och driv på!
SAMMANFATTA: Vilka av S:en är med i övningen? Hur använda dessa i match?
Tid: 25 minuter.
-
SPELMOMENT
VAD: Spelmomentsövning ,4 mot 4 med 2 neutrala väggspelare, anfallsspel med spelbredd/speldjup
VARFÖR: Förbättra anfallsspelet, utnyttja bredd och djup samt inlägg/avslut.
HUR: V-P-F
ÖVA:
Organisation: 10 spelare, 1 MV, koner, mål, bollar, västar, yta c:a 30 x 30 m.
Anvisningar:
Tränaren (TR) startar övning.
4 mot 4 spel, med 2 neutrala spelare. - De neutrala spelarna är positionerade vid sidlinjerna - De neutrala spelarna har bara ett tillslag, övriga fritt. De neutrala spelarna är alltid med anfallande lag.
Bryter röda boll gör de mål genom att passa TR.
Byt anfallande lag & neutrala spelare efter 4-5 minuter (vila emellan).
Instruktionspunkter:
Rörelse på spelare utan boll.
Kommunikation - kalla & visa!
Försök involvera tredje man i spelet (se bilden, väggspel på 3:e man (Visa!))
Sök väggpass med neutrala spelare eller inlägg från dessa.
SAMMANFATTA: Hur utnyttjar ni väggspelarna?
Hur omsätta detta i en match?
Vad kan jag som spelare göra för att utnyttja spelbredden?
Tid: 20 minuter.
-
SPEL
VAD: Avslutande spel med fokus på de 4 S:en - spelbredd, speldjup , spelavstånd & spelbarhet.
VARFÖR: Förbättra anfallsspelet i matchsituation.
HUR: V-P-F
ÖVA:
Organisation: 10 spelare, 2 MV (alt. 1 MV & 2 småmål), bollar, västar, yta c:a 20 x 40 m (speldjup) eller c:a 40 x 20 m (spelbredd)
Anvisningar:
5 mot 5 med 2 MV (alt. 1 MV & 2 småmål), fritt spel.
Spel i 7-8 minuter (Vila 1 minut).
Variera spelytan med fokus på djup och bredd (15 minuter/variant).
Instruktionspunkter:
Fokus på spelbarhet, spelavstånd i passningar, speldjup & spelbredd.
Kommunikation, kalla på boll & visa vart du vill få passningen!
Använd MV som extra spelare/back i anfallsspelet!
SAMMANFATTA: Nämn de 4 S:en och vad de står för!
Jag vill att ni söker ledig yta på plan både med boll och utan, varför?
Tid: 30 minuter (2x 15 minuter).